Soldes d’été : 15% de remise sur vos plantes préférées ! JE FONCE

Topp 10 klätterväxter för en fascinerande friluftsliv

Top 10 des Plantes Grimpantes pour un Extérieur Fascinant - La Green Touch

Laetitia Tavares |

Klätterväxter erbjuder en mångsidig lösning för att vertikalisera din trädgård, dölja mindre attraktiva strukturer eller helt enkelt lägga till en touch av grönska och färg. Oavsett om de klättrar längs en spaljé, pergola eller vägg, kan dessa växter förvandla vilket utrymme som helst till ett hörn av paradis. Här är vårt urval av de 10 bästa klätterväxterna för att förtrolla ditt exteriör.

1. Klematis (Clematis) Klematis är med sina överdådiga och varierande blommor en obestridd favorit. Den kräver lite underhåll när den väl har etablerats och blommar rikligt.

2. Ivy (Hedera) Perfekt för att snabbt täcka stora ytor, murgröna är robust och kan trivas under svåra förhållanden samtidigt som den ger vacker grönska året runt.

3. Wisteria (Wisteria) Känd för sina klasar av doftande blommor, kan blåregn skapa spektakulära baldakiner. Var försiktig, den kräver fast stöd på grund av sin kraftiga tillväxt.

4. Klätterrosen (Rosa) Klätterrosor ger elegans och charm med sina fina blommor. De kräver lite mer skötsel, inklusive regelbunden beskärning för optimal blomning.

5. Star Jasmine (Trachelospermum jasminoides) Denna vintergröna klätterväxt erbjuder stjärnklara vita blommor med en fängslande doft, perfekt för spaljéer eller väggar som utsätts för solen.

6. Humle (Humulus lupulus) Snabb och enkel att odla, humle ger en touch av frodig grönska. Dess kottar är också populära vid öltillverkning.

7. Virginia-rankan (Parthenocissus) Virginia-rankan är uppskattad för sina löv som antar magnifika höstfärger. Den fäster lätt på ytor och skapar en vägg av lövverk.

8. Kiwin (Actinidia deliciosa) Utöver dess välsmakande frukter är kiwin en kraftig klätterväxt med vackra blad och doftande vita blommor.

9. Bignone (Campsis radicans) Med sina trumpetformade blommor, ofta starkt färgade, är bignonen spektakulär. Det attraherar pollinatörer och ger ett tropiskt utseende.

10. Honeysuckle (Lonicera) Kaprifol är känd för sin berusande doft och ljusa färger. Den är idealisk för att locka fåglar och fjärilar till din trädgård.

Att integrera klätterväxter i ditt utomhusutrymme är ett säkert sätt att lägga till dimension, färg och doft. Oavsett om du vill skapa ett skuggigt hörn, pryda en fasad eller rama in en passage så finns det en klätterväxt för alla behov och trädgårdsstilar. Utforska dessa alternativ och låt din trädgård sväva till nya höjder av skönhet.

Se alla våra utomhusklätterväxter här